تصویرسازی علوم طبیعی (Natural science illustration)
نویسنده: محمد حقانی 1396/4/10
تصویرسازی علوم طبیعی بزرگترین شاخه از تصویرسازی علمی است، که منعکس کننده یافته های علمی به وسیله هنر تصویرگری است که در جهت ایجاد ارتباط بصری بین ساختار و جزئیات خاصِ موضوعات بیولوژیکی با مخاطبان است. این نوع از تصویرسازی می تواند برای نشان دادن آناتومی، توضیح عملکردهای بیولوژیک یا فعل وانفعالات فیزیکی و شیمیایی، جراحی، تشخیص گونه ها و برنامه های کاربردی دیگر مورد استفاده قرار بگیرد.
دامنه ی تصویرسازی علوم طبیعی می تواند از سطوح ارگانیسم کلی به جزئیات بسیار ریزِ میکروسکوپی گسترش پیدا کند. هنرهای دیگری همچون تصویرسازی گیاه شناسی، پزشکی، جانورشناسی، دیرینه شناسی و اخترشناسی جزء زیرشاخه های تصویرسازی علوم طبیعی محسوب می شوند.
تصویرسازی علوم طبیعی از زمان آغاز اکتشافات بشر وتلاش برای درک جهان اطراف او مورد استفاده قرار گرفته است. نقاشی های داخل غار دوران پارینه سنگی، آنقدر دقیق است که امروز حتی می توان گونه ها و نژادهای بسیاری از حیواناتِ به تصویر کشیده شده ی درون غار را تشخیص داد. بعنوان مثال در غار شووه (حدود 30000 سال قبل از میلاد)، حداقل 13 گونه مختلف مشخص شده است. در یکی از غارهای ماقبل تاریخ دیگر که مربوط به ( حدود 15000 سال قبل از میلاد مسیح) است، یک نقاشی از ماموت وجود دارد که بخش کوچکی از آن، درست در جایی که قلب حیوان باید در آنجا باشد به رنگ تیره کار شده است. کارشناسان معتقد هستد که اگر آن لکه ی سیاه به عمد و به قصد نشان دادن قلب حیوان ترسیم شده باشد، بنابراین می توان از آن بعنوان اولین تصویرسازی آناتومیک جهان نام برد که تا کنون کشف شده است.
تصویری از یک ماموت در یکی از غارهای ماقبل تاریخ در اسپانیا با نام ( اِل پیندال ) حدود 15000 سال قبل از میلاد مسیح